Bra fotbollsfakta

Fotboll är världens största sport och varje år bjuder spelarna och matcherna på fantastiska ögonblick. Vissa av dem blir omtalade över hela världen och även om de skedde för flera år sedan så faller de aldrig i glömska. Visste du till exempel att Neil Armstrong hade planerat att ta med sig en fotboll upp till månen när han genomförde månlandningen. Detta blev dock inte godkänt eftersom det inte ansågs vara amerikanskt nog.

Vilket är egentligen det framgångsrikaste laget genom tiderna? Det är den spanska klubben Real Madrid som stoltserar med denna hedervärda titeln. Det som gör att många anser dem vara så framgångsrika är att de har lyckats vinna Champions League hela 13 gånger. Det är mer än någon annan klubb i hela världen. De har dessutom vunnit tävlingen tre år i rad vilket blir svårt för någon annan klubb att upprepa.

Spelade för två lag samma dag

Idag känns det nästan omöjligt att en spelare skulle hinna spela två matcher på samma dag fast för två olika lag. Men på 80-talet var detta möjligt. Många känner nog till Mark Hughes i sin roll som manager för Stoke eller Southampton. Men han har även spelat för stora klubbar som Manchester United, Barcelona och Bayern Munchen. Plus att han representerade sitt landslag Wales i hela 72 stycken landskamper.

Det som han är mest ihågkommen för är att han den 11 november 1987 spelade en match både för sitt landslag Wales och sitt klubblag Bayern Munchen. Det började med att Wales mötte Tjeckoslovakien i en landskamp och fortsatte med att Bayern Munchen hade en cupmatch mot Borussia Monchengladbach. I båda matcherna krävdes vinst för avancemang. Det blev en bitter förlust för Wales men Bayern Munchen lyckades ta sig vidare i cupen.

De snabbaste utvisningarna

Det finns spelare som gjort mindre minnesvärda matcher och inte hunnit vara på planen många sekunder innan de fick se det röda kortet och gå och duscha. En av dessa var Liverpools storstjärna och lagkapten Steven Gerrard som fick se rött efter bara 38 sekunder på planen. Detta skedde efter att han hade gjort en ful stämpling på en av sina motståndare i klubben Manchester United. Detta var på hemmaplan 2015.

En annan spelare som inte hade sin bästa match var Keith Gillespie som spelade för Sheffield United. Han blev utvisad redan efter 12 sekunder då han slog till en spelare i motståndarlaget. Rekordet innehas dock av en spelare vid namn Serge Djiehoua som då spelade för ett grekiskt lag vid namn Glyfada. Det tog inte mer än 7 sekunder innan han fick se det röda kortet av domaren och sätta sig på bänken.

De snabbaste målen

Något som är desto roligare är de snabbaste målen i matcher, i alla fall om du spelar för det laget som gör mål. Ibland hinner bollen knappt lämna mittpunkten förrän den ligger i nät bakom målvakten. Till exempel tog det bara 14 sekunder för Manchester City spelaren Gabriel Jesus att göra mål mot Tottenham på hemmaplan. Dessutom så var det gästande Tottenham som hade avsparken. En riktig kalldusch med andra ord.

Det snabbaste målet står dock danske Nicklas Bendtner för när han i ett Londonderby mellan Arsenal och Tottenham hoppade in och gjorde mål efter endast 1,8 sekunder. Det var efter en hörna slagen av lagkamraten Cesc Fabregas som dansken nickade in 2-1 målet till Gunners. Detta hände 2007 och står sig än idag som rekordet som det snabbaste målet. Dessutom bidrog detta till att Arsenal kunde vinna matchen med 3-1.

Norges statistik mot Brasilien

Brasilien är känt som ett av världens mest framgångsrika landslag medan Norge har haft betydligt svårare att skörda framgångar. Trots detta så har Norge en imponerande statistik mot just Brasilien. De två landslagen har mötts i landslagssammanhang fyra gånger och på dessa har Norge vunnit två och de andra slutat oavgjort. Detta betyder att Norge faktiskt aldrig har förlorat mot Brasilien i tävlingssammanhang, något de är ensamma om som landslag.

Bayern München spelare och VM

Den tyska klubben Bayern München tillhör världens mest framgångsrika klubbar och har skördat framgångar inte minst i hemlandet Tyskland. Under åren har flera av världens bästa spelare varit i klubben och spelat otaliga matcher. Sedan 1982 så har klubben haft minst en startspelare i alla VM-finaler. Detta säger mycket om vilka fantastiska spelare som rört sig i klubben. De har dessutom rekordet i Tyskland då de blivit mästare hela 28 gånger.