Att sikta mot proffskarriär inom fotboll

Målet mot stjärnorna kan inledas vid mycket ung ålder, redan vid 5-6 år. Såklart är det inget som säger att även de som börjar senare, i exempelvis tonåren, inte kan nå högt. Det är först i den åldern som den verkliga marschen mot ett proffsliv kan inledas men ju tidigare bollkänslan utvecklas, desto större är chansen. Givetvis ska man drömma och arbeta hårt för att nå sitt mål inom fotboll men det handlar om lite fler aspekter. Att fångas upp av en klubb där man kan växa som spelare är en aspekt och att ha en eller flera duktiga ledare är en annan. Slutligen krävs en hel del tur, exempelvis att en talangscout närvarar vid en viktig match och får upp ögonen för dig.

I Sverige inleder barn med att leka boll upp till åtminstone 11 till 12 års ålder. Först därefter måste mer struktur, disciplin och kontinuitet till. De första matcherna spelas i serier där inga poäng eller tabellställningar visas. Det ska helt enkelt vara ett roligt spel helt utan press. Det ska helst gå till som så att alla som vill får vara med, att spelare byter av varandra rullande, det vill säga att en spelare kan vara inne på plan flera gånger under en match. Ingen fokusering på de bättre spelarna bör försiggå även om det kan vara svårt. Det finns dock föreningar som har striktare upplägg men också klubbar som lägger mindre vikt vid resultatet för unga spelare.

Laget framför allt

I åldern runt 13 till 14 år kan ordning och reda vara nyttigt men samtidigt får det inte glömmas bort att alla ska ha roligt, både på plan och utanför. Allvar ska fortfarande blandas med lek men disciplinen måste finnas som grund. Lagets gemenskap innebär inte att vissa får högre status utan alla måste acceptera sin roll eftersom samtliga spelare i en trupp har en viktig funktion att fylla. Det gäller att vänta på sin chans med gott mod och aldrig tjura för att sitta på bänken. Laget är viktigast och gemenskapen är av största vikt. En spelare som är egoistiskt sinnad kommer aldrig gå långt inom fotboll eftersom det är en sport som bygger på laganda.

Äta och sova regelbundet

Det är otroligt viktig att äta en allsidig kost och se till att alla näringsämnen intas. Ta gärna en frukt till mellanmål. Att ta något att äta efter en träning eller match är bra, så ta det för vana att ha en frukt med dig. Skräpmat bör såklart undvikas och inte heller fet mat, vitt bröd och sportdrycker bör finnas i kostintaget. Sömnen är otroligt viktig och en regelbunden sömn runt 8 timmar är bra att få. Hjärnan måste få vila och det gör den på natten medan du sover. För att hjärnan ska må bra och växa är regelbunden sömn livsviktig. Ju mer regelbundet du sover, desto lättare har du att falla i sömn, vilket i sin tur leder till en bättre djupsömn.

Träna din kropp och uthållighet

Bygg upp din kropp så att du orkar prestera bättre på fotbollsplanen. Träna upp din styrka i både knän och bål och gärna i resten av kroppen med. Träna upp dina muskler i ryggen. Ju mer tränad du är, ju bättre kan du prestera på planen. Din kropp klarar av påfrestningar mer om den är tränad. Använd gärna din egen kropp som vikt när du ska bygga upp din styrka och undvik för mycket tyngder. Det är positivt om du håller på med andra sporter samtidigt. Din kropp får extra träning då och klarar av olika påfrestningar bättre. Ju större din kropp är, desto långsammare blir du på plan. Ett bra tips är att träna din uthållighet genom att köra korta intervaller.

Lär känna din kropp bättre

Du kan träna upp din teknik genom att spela fotboll i flera olika former. Du kan spela man mot man, mot lag med mindre antal eller så kan du träna med ett fullbordat lag. Det är bra att variera sig lite gällande antal lagspelare för bästa träning. Lär dig spelet ordentligt och försök att tänka ut vilket steg som ska komma härnäst innan du tar det. Träna upp din rörlighet och träna på det som du har svårt för. Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Ta dig en funderare på vad du själv anser att du kan bli bättre på. Ju bättre du känner dig själv, ju bättre blir din träning. Lär känna dig själv och din kropp bättre så ökar chansen att lyckas!